Friday, January 18, 2019

Fungsi Coklat Ganache

Saya kumpulkan beberapa pilihan resipi chocolate ganache di sini untuk rujukan akan datang. Selalunya saya gunakan resipi yang pertama untuk topping pelbagai kek coklat saya termasuk kek opera., Kalau korang seorang baker mesti wajib tahu apa itu coklat ganache dan apa fungsi coklat ganache untuk kek, topping kek, hiasan kek dan sebagainya. Coklat ganache ni berlainan dari coklat sos untuk topping ice cream tu ye. Rasanya sedap tetapi bergantung kepada jenis coklat yang kita guna., Resepi Topping Coklat Ganache coklat ganache sangat mudah disediakan dan sering digunakan untuk hiasan kek atau topping. seperti resepi yang saya share ini juga menggunakan coklat ganache sebagai topping. sebenarnya resepi ini boleh kita jumpai dalam buku resepi atau carian google kerana sudah banyak yang share., Ganache ada pelbagai fungsi seperti penambah perasa kepada puding atau kek, untuk hiasan dan menyalut kek. Ganache yang asas menggunakan dua bahan iaitu krim pekat/krim putar (dairy whipping cream) dan coklat masakan., 18/04/2011  · Chocolate ganache ( coklat ganache ) ni jenis gebu dan ringan. Sesuai digunakan sebagai filling (isian) kek, frosting (sapuan/salutan) kek, dan hiasan ringkas (rosettes, star dll). Boleh juga guna utk buat bunga mawar/ros, cuma agak cepat cair masa piping., 30/01/2015  · Coklat jenis ini mudah disediakan kalau tahu caranya dan biasanya, coklat ganache digunakan untuk sebagai topping atau hiasan kek. Ganache berasal dari perkataan Perancis yang bermaksud 'cusion'. Ganache ada pelbagai fungsi seperti penambah perasa kepada puding atau kek, untuk hiasan dan menyalut kek., 20/11/2008  · Ganache ada pelbagai fungsi . seperti penambah perasa kepada puding atau kek, untuk hiasan dan menyalut kek. Ganache yang asas menggunakan dua bahan iaitu krim pekat/krim putar (dairy whipping cream) dan coklat masakan. Bagamanapun anda boleh menambah mentega dan esen vanilla dalam adunan ganache . Krim pekat boleh digantikan dengan air, susu ..., Coklat yg digunakan dalam pembuatan ganache boleh daripada kumpulan 'Couverture' iaitu coklat tulen atau kumpulan 'Compound', coklat masakan. Perbezaan adalah rasa dan tekstur, pengunaan ' coklat counverture' akan lebih memberikan rasa coklat sejati berbanding ' coklat compound', juga teksturnya yang halus dan licin., 09/04/2011  · Piping Whipped Chocolate Ganache Roses- A [Basic] ... Resepi [Whipped] White Chocolate Ganache ( Ganache ... Resepi Japanese Souffle Cheese Cake [dan simple st... Resepi Whipped Chocolate Ganache ( Coklat Ganache K... Resepi Coklat Chip muffin; Fungsi : Perihal Yis/Yeast; Resepi Fresh Fruit Tartlets; Resepi Roti Canai [atau murtabak/roti milo/roti ..., Inilah resepi coklat ganache yang dihasilkan dengan cara yang amat mudah. Video Membuat Coklat Jem Kek Roti Biskut (Tunggu sebentar untuk videonya keluar) Mudah kan membuat resepi coklat jem di atas. Ia sangat sesuai disapukan pada roti, kek dan biskut. Cara Hidang Coklat Jem & Penyimpanan.

No comments:

Post a Comment